Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Matracok tisztítása

Mint minden használati cikket, így a matracot is szükséges tisztítani. Ez nem csak a saját komfort érzetünk miatt, hanem egészségügyi állapotunk megőrzése miatt is fontos.

Ha azt gondolod, hogy mindehhez speciális dolgokra, vagy különleges vegyszerekre van szükséged, most megnyugtatunk: nyugodtan állj neki otthon, nem lesz ördöngősség!

Hiába használsz lepedőt, a használat során a matrac is szennyeződik. A matrac huzatába rengeteg nyál és izzadtság kerülhet, egyéb szennyeződésekről nem is beszélve. Ez nem csak a látvány miatt lehet zavaró, de sok probléma forrása is lehet. Könnyebben megtelepszik a poratka, elszaporodnak a baktériumok, vagy akár gombatelepek is kialakulhatnak a matrac huzatában, és lehet, hogy mindezt észre sem veszed! Ugye milyen gusztustalanul hangzik?

Ha olyn matracot választasz, amelynél a huzat levehető, ezesetben könnyű dolgod van: a huzat levételét követően a címke ajánlása szerint egész egyszerűen mosógépben mosd ki! Ha nem fér be a gépedbe, akkor akár 1-2 ezer forintból is megúszhatod, ha elviszed egy tisztítóba. Meglátod, mosás után olyan érzésed lesz, mintha egy új matracot kaptál volna!

VAGY VÁLASSZ VALÓBAN ÚJ MATRACOT, MÁRCIUSBAN NAGY KEDVEZMÉNNYEL, A KAP BÚTORNÁL!

A fix huzatú matracok esetében, ahol nem tudod levenni a huzatot, javasolt a matracvédő használata. Egyszerűen gumival lehet a matracra felfogatni, nem okoz kárt a matracodban, viszont higiénikusabb alvást tesz lehetővé! Egyszerűen leveszed a matracvédőt, berakod a mosógépbe vagy elviszed tisztítóba és bármikor újra friss, tiszta fekvőhelyed lesz!

A levehető huzat, vagy matracvédő nem csak a midennapos használatban lehet segítségedre. Kis gyermeknél, ha megtörténik éjszaka a "baleset" és véletlenül bepisil, vagy szeretsz az ágyban enni és véletlenül összekened/leöntöd nem okoz gondot a matrac tisztán tartása. Makacsabb foltok esetén jobb, ha minél előbb megkezdjük a szennyeződés eltávolítását, különben beivódhat az anyagba, és ez sajnos már végleges foltként lesz jelen a matracon.

Több európai országban használnak már speciális gépeket és vegyszereket a háztartásokban a matracok tisztán tartására, érdemes ezeknek is utánajárni, ha mélyebben érdekel a téma.

Ha nem szeretnéd mosni, de mégis szeretnéd kitakarítani, akkor érdemes egy kisebb szívó erejű porszívózással megszabadulni a felületi szennyeződésektől és poroktól. Ez segít az asztmában szenvedőknek, és azoknak akiknél habár még nem alakult ki a betegség, de sokszor érzik a nehézkes, poros levegőt. A porszívózásnál azonban oda kell figyelni, hogy a huzat töltőanyaga nehogy kijöjjön a szöet szálai között, ugyanis gyakran használnak pamut, gyapjú és egyéb szálas természetes anyagokat. Ha egyszer elkezd a huzaton keresztül távozni a töltőanyag, onnantól sajnos mindig számíthatunk ilyesmire.

Használhatsz a tisztításhoz kárpittisztító habokat, de a vegyszerek miatt mi inkább a semleges esetleges természetesen összetevőjű tisztítószereket és a langyos vizet javasoljuk. Itt érdemes arra figyelni, hogy ne áztssuk el nagyon a matracot, különben akár rosszabbat is tehetünk: a bentmaradó nedvesség gombásodáshoz, penészedéshez vezethez.

A foltokon és egyéb felületi szennyeződéseken túl a megjelenő atka, vagy más néven poratka is problémát okozhat. Ehhez hosszabb távon érdemes a problémával foglalkozni. Naponta többszöri szellőztetés, alacsony páratartalmú légkör, penészgomba mentes hálószoba, és a rendszeresen cserélt és tisztított ágynemű és a tisztán tartott matrachuzat vagy matracvédő nagyban hozzájárul hogy a poratkák ne jelenjenek meg a hálószobánkban.

Az oldal tetejére