Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Napernyők

Válogass a legkülönfélébb napernyők és kiegészítőik között!

KAP Bútor Webáruházunkban megtalálod amit keresel.

Görgess tovább és fedezd fel kedvenc bútorodat álmaid kertjébe!

Rendezés:

Napernyők

 

„…Mindent megteszek, hogy én legyek az első, hisz a fődíj egy csíkos napernyő. Majd a fejem fölött azt forgatom, miközben ezt a dalt dúdolgatom…”

 

énekli 1995 óta Hevesi Tamás és azóta dúdoljuk mi is egyből ezt a két sort, ha napernyőkről esik szó. De a fejünk felett pörgő csíkos napernyő óta milyen modern napernyők kaphatóak manapság? 

Egyben biztos lehetsz, hogy ez a típusú napernyő már retrónak számít. De lássuk csak, milyet válassz, ha modernet szeretnél.

 

A Napernyő funkciója és kialakítása

 

Funkciójából nem vesztett az évek során, hiszen elsősorban a nap ellen nyújt védelmet és ad árnyékot. Azonban abban sokat változott, hogy milyen módon tudod felállítani, illetve használni.

 

Kezdjük a legalapvetőbbel, az álló napernyőkkel. Többféle módon tudod ezt is használni. Egy normál esernyő vázához hasonló alapszerkezetet képzelj el, melyhez egy jelentősen nagyobb méretű esernyő tartozik.

A normál esernyőket ugye kézbe tartva használod, ezeknek az álló napernyőknek a vázát azonban úgy alakítják ki, hogy annak talajhoz közeli részét valamihez biztosítani tudd. Így biztosítod azt, hogy alapvetően önmagában megálljon.

Létezik kifejezetten a napernyőhöz kapható speciális tartó, úgynevezett lábazat. Ez lehet műanyagból, betonból vagy alaumíniumból. Minél keményebb anyagból készül, annál stabilabb tartást biztosít a napernyőnek. (A műanyag lábazatoknak vízzel feltöltve tudunk nehezéket adni.)

 

Álló napernyők

 

Ezeknek az álló napernyőknek az egyik előnyük is például, hogy ezek nélkül a speciális lábazatok nélkül is felállíthatóak. Nagyon egyszerűen – nem kell bonyolult dologra gondolni – méghozzá a talajba szúrva. A váz végét úgy alakítják ki, hogy azt hegyesre formázzák. Ezáltal könnyedén a földbe, fűbe vagy a homokba szúrhatod. A kertben vagy a kavicsos tengerparton pedig néhány nagyobb kődarabból építhetsz köré támasztékot.

 

Nemcsak kertekben, de társasházak teraszain is látni ilyen álló napernyőket. Viszont ahogy korábban említettem, hogy van előnyük, hátrányuk is van ezeknek az álló napernyőknek. A szél sajnos könnyen beléjük kap. Egy nagyobb szélvihar a stabilan álló, betonlábazatból is könnyen ki tudja csavarni és az égbe repíti az esernyőt. Ezért széltől kevésbé védett helyekre a kihúzható árnyékolókat ajánlják. Vásárlás előtt mindig vedd figyelembe, hogy lehetőleg szélvédett helyre tervezd a felállítását.

 

Kihúzható napernyők

 

A kihúzható napernyőkhöz tartozik egy fixen felszerelhető váz, melyet az épülethez – adott esetben a terasz homlokzatához lehet felcsavarozni és odarögzíteni. Ebbe a vázba egy kar segítségével fel lehet tekerni az árnyékolót, illetve ha szükséges kitekerni, hogy árnyékot biztosítson. Ezekbe a szél nehezebben tud belekapni. Azonban ezt sem ajánlatos kifeszítve hagyni viharos időben.

 

Speciális napernyők - A napvitorlák 

 

A két típusú napernyő közti átmenet, a nemrég megjelent napvitorlák. Ezeket a vitorlás hajók vitorláihoz hasonlóan kell elképzelned és a hajókötélhez hasonló kötéllel tudod biztosítani. A kerted adottságait figyelembe véve, különböző helyekre rögzítheted. Falba fúrva speciális csavarokhoz kötözheted, vagy a kertben lévő fák vastagabb ágaihoz is rögzítheted. Attól függően, hogy hosszabb vagy rövidebb időre szeretnéd kihelyezni. 

 

Anyagukat tekintve, erősebb vászon agyagokból készülnek. Egyrészt azért, hogy vízállóak legyenek és az eső elől bújva is védelmet biztosítsanak. Másrészt időtállóságuk miatt is, valamint az időjárás viszontagságainak is hosszú távon képesek legyenek ellen állni.

 

Stílusukat legtöbb esetben a napernyő vászon anyagának színe, mintázata határozza meg. A mai modern napernyők legtöbb esetben egyszínűek, és leginkább földszínűek. Szürke, barna és bézs árnyalatokkal járulnak hozzá kertünk összhangjához.

 

Ha igazán modern napernyőt szeretnél választani, a retró csíkos napernyővel ellentétben egy sötétszürke fémvázas napernyőt ajánlanék, melyhez egy erősebb vászon anyagú, viszont színében egy visszafogottabb, halvány bézs színű ernyő tartozik.

Nem kell megijedned a világos színű ernyőtől, nem fog kevesebb árnyékot adni. Az anyag vastagsága és kialakítása nem fogja átengedni a nap káros sugarait még világos színe ellenére sem. Az álló napernyők egy modernebb verziója pedig a függő vázas kialakítás. Melynél egy keretre akasztva tudod lógatni az ernyőt – ez a típus kétségkívül a legmodernebbek egyike.

Az oldal tetejére