Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Használati és kezelési útmutató

HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ BÚTOROKHOZ, LAKBERENDEZÉSI TERMÉKEKHEZ

 

KÁRPITOS BÚTOROK

 

Kicsomagolás: A fóliába, kartondobozba, stb. csomagolt bútorok csomagolása nem vízálló, ezért még csomagoltan is nedvességtől elzárt, száraz helyen tárolandók. A bútor kicsomagolását kérjük óvatosan, éles, vágó, szúró eszközt mellőzve végezze, nehogy a bútor megsérüljön!

Összeszerelés: A szétszerelten, több különálló elemből álló kárpitos bútorok összeszerelését a mellékelt útmutató szerint kell végezni. Az egyes elemek rögzítőelemeinek, csavarjainak és akasztóinak illesztésekor ügyeljen, hogy ne szakítsák ki a kárpitot, a szerelvények ne akadjanak bele egymásba, nehogy kárt okozzanak a bútoron. Az összeszerelést, a pontosabb illesztések és sérülések elkerülése végett lehetőleg két fő végezze.

Használat: A kárpitos bútorok szövete több minőségi osztályba sorolható. A kopásállóság jelzője a Martindale szám, amely az adott szövet tartósságát jelzi, érdemes ennek megfelelően terhelni. A bevonatok az állandó dörzsölés, súrlódás, hegyes, éles tárggyal történő ráhatás következtében megkophatnak, megsérülhetnek. Minden esetben kerülni kell az éles, hegyes és szúró eszközök használatát, vagy hogy ilyen hatás érje a felületet. A felületi bevonatok nem vízállók, ezért a vizes, nedves tárgyak a felületen maradandó károsodást okozhatnak, használatuk kizárólag beltérben javasolt. A bútorok gyártásakor felhasznált anyagok különbözőképpen reagálnak a hőhatásra, de mindenképpen érzékenyek. A káresemények és tűzveszély elkerülése végett a kárpitos bútorok elhelyezése a fűtőtestektől, hősugárzótól, radiátortól, stb. minimum másfél méterre, de hőhatástól függően, akár ennél is távolabb javasolt helyezni. Ajánlott a nyári tűző naptól is védeni a bútort, mert a napsugarak, az UV sugárzás roncsolhatja, fakíthatja az anyagokat. A már használatban levő, vagy összeszerelt bútorok mozgatása csak a szállítási egységek formájában történhet, mivel az összeszerelt bútorok mozgatása az egyes elemek sérüléséhez, deformálódásához vezethet. Kinyitható, vagy ágyazható funkcióval rendelkező kárpitos bútorok működtetésekor ügyeljen, hogy kisgyermek ne tartózkodjon az ágyneműtartóban, vagy a bútor mechanikai elemeit tartalmazó részei közelében! A sérülések elkerülése és a végtagok becsípődésének elkerülése végett, a nyitás és összecsukás csak használaton kívül történhet, azaz amikor más nem használja a bútort. Az ágyneműtartó kizárólag ágynemű és ruhanemű tárolására alkalmas, nehéz, súlyos tárgyak belehelyezése tilos, mert az ágyneműtartó alsó része kiszakadhat. Az ággyá alakítható kanapék, ülőgarnitúrák, sarkok, stb. nyitásakor ügyeljen, hogy a bútor stabilan álljon, a mechanika megfelelően rögzüljön és a már kinyitott ágy kellően stabil legyen. Tilos félig nyitott állapotban, vagy nyitás közben használatba venni, mert ez balesetet okozhat!

Mechanikák: A kinyitható, ággyá alakítható kárpitos bútorok többféle mechanikával készülnek. A lebillentős nyitású ágyak ülőfelületét előre húzva, a háttámla lebillentésével nyithatóak. Javasolt fal mellé helyezni, hogy a háttámla meg legyen támasztva, ellenkező esetben a rögzítő pánt kilazulhat, kiszakadhat. Az ülőfelületet kissé megemelve kell kihúzni, hogy ne karcolja a padlót. A kiemelős mechanikával rendelkező kanapék ülőfelülete rugós rásegítéssel nyílik, ez könnyebb nyitást tesz lehetővé, illetve nyitás közben nem ér a padlóhoz, csak a nyitási folyamat végére kerül megfelelő pozícióba. Félig kinyitott állapotban használni tilos! Az ülőfelület alól kihajtható vendégágyak nyitásakor ügyeljen rá, hogy mindkét oldalt egyszerre húzza, ellenkező esetben a mechanika megszorulhat. Fontos, hogy bolyhos, süppedős szőnyegen a nyitás nehézkesebb lehet, mert a nyitó mechanika alatt levő kerekek elakadhatnak, ezért nyitás előtt célszerű a szőnyeget elvenni a bútor elől. A kinyitott vendégágy rugózata, keménysége és huzata eltérhet az ülőfelületétől, így ezt jellemzően csak vendégágy funkcióként javasolt használni. Az ágygépek kinyitását minden esetben az erre kialakított fogantyú, vagy a kéznek kialakított bemélyedés, esetleg perem segítségével kell végezni. Az ágyneműtartók nyitása hagyományos rugós, vagy gázrugós rásegítéssel működik. A használat megkezdése előtt ezeket a rugókat be kell helyezni, vagy a rögzítésüket feloldani, mivel az ágy felső része ezek segítségével áll meg felnyitott állapotban. A felnyitást csakis terheletlenül, ágynemű és bármilyen más terhelés nélkül szabad végezni, ellenkező esetben a szerkezet nem tartja meg, ami sérülésekhez és meghibásodáshoz vezethet! Egyes fotelek hintamechanikával, kinyitható lábtartóval vannak szerelve. Ezek működtetése elektronikusan vezérelve, mechanikusan karral, vagy testsúlyáthelyezéssel is történhet. Minden esetben ügyeljen, hogy a bútor működtetés közben ne akadjon el, stabilan álljon. A távirányítóval felszerelt, vagy elektronikus működésű termékek működtetése előtt feltétlenül olvassa el a mellékelt használati útmutatót, ugyanis egyes típusok működése és vezérlése eltérhet. Az érintésvédelmi előírások betartása kötelező! Kisgyermekek nem használhatják!

Ágyrácsok: Az ágykeretekben található ágyrácsok csak matraccal együtt használhatók, kompatibilis matracokkal kapcsolatban javasoljuk, hogy tájékozódjon, még a vásárlás előtt! A felnyitható, vagy motoros ágyrácsok működtetése során ügyelni kell a végtagok becsípődésének elkerülésére! Az ágyrács stabilan, az ágykerethez rögzített állapotban legyen elhelyezve, ügyelve a teljes felület alátámasztására. Léces ágyrácsok, ágybordák esetén az egyes lécek elmozdulhatnak, használatbavétel előtt ellenőrizni kell, hogy valamennyi ágyborda megfelelően feltámaszkodjon a kereten. A fenyő ágyrácsok recsegése használat közben természetes jelenség, ennek tompítására érdemes rugalmas (pl. redőnygurtni) alátétet helyezni az egyes lécek alá.

Lábak, görgők: A fotelek, kanapék, ágyak lábai fémből, műanyagból, vagy fából készülhetnek. A bútor lába mozgatás közben felsértheti a parkettát, padlóburkolatot, ezért amennyiben a termék ezt nem tartalmazza, javasolt az érzékenyebb padlóburkolat megóvása érdekében ezekre a lábakra filc borítást helyezni. A görgővel szerelt fotelek esetén a bútort csak terheletlenül helyezzük át és toljuk arrébb, mert pl. a szőnyegben elakadó görgő kitörhet a foglalatból.

Tisztítás: A bútorkárpitok, szövetek, textilbőr, vagy műbőr anyagok különösen érzékenyek a vegyszerekre, de a valódi bőrnek sem tesz jót, ha maró hatású anyaggal érintkezik. A bútorkárpit tisztítása géppel végezhető, azonban a foltosodás elkerülése érdekében a teljes felületen célszerű, valamint, a bútorkárpitokhoz ajánlott tisztítószeres kezelést követően mosószer nélkül, tiszta vízzel javasolt ismételni. A kárpitos termékek zippzárzata gyakran gyártástechnológiai megoldás, ilyenkor a huzat nem levehető és házilag nem mosható. A valódi bőröket bőrtisztítóval és bőrápolóval évente egyszer ajánlott ápolni.

VALÓDI BŐR BÚTOROK

 

Tartsa be a 30 cm-es távolságot minden hőforrástól. A bőr kiszáradhat, megrepedezhet vagy megkeményedhet, ha hosszú ideig fűtőtest vagy szellőző berendezés mellett áll. Ne tegye ki bőrbútorát közvetlen napsugárzásnak. Minden anyag kifakulhat, ha a napon áll. az akril-bőr különösen érzékeny a napfényre. Ne tegye bútorát közvetlenül az ablak elé vagy erős fényforráshoz. Ügyeljen arra, hogy háziállatai ne ugorjanak fel a bútorra, mert karmaikkal megsérthetik a bőrt. Távolítsa el nyálukat, minden egyéb testváladékukat, melyek rontják a bőr minőségét. Semmi esetre ne használjon erős kémiai vegyszereket vagy lakkokat a bútorbőr közelében. (körömlakk, körömlakklemosó, lúg, tisztítószerek, stb) Ezen termékek használatakor ajánlatos a bútort letakarni. Kerüljön minden olyan terméket, amely olajat vagy oldószert tartalmaz, mert ezek károsítják a bőr felületét. Minden bőr élettartalma hosszabb lesz, ha kellően ápolják és a használati útmutatót be is tartják. Különösképpen ügyeljenek az erősen igénybevett helyeken, mint az ülőfelület, karfa háttámla. Ajánlott ápoló készlet: Fenice Leather Care Kit (100ml 3-2-1 garnitúra kétszeri ápolása elegendő) bőrápoló. Általános használat esetén háromhavonta, minimum a legintenzívebben használt részeket ajánlott tisztítani, ápolni.

FORGÓSZÉKEK, FORGÓ FOTELEK, FŐNÖKI FOTELEK

 

Hintamechanika: A klasszikus vezetői forgószék mechanika, ami egyetlen karral működteti az ülésmagasság állító gázliftet, és aktiválja a hintafunkciót. Működése: Az ülés alatt, a hintamechanika jobb oldalán található kar felfelé húzásával a gázlift működik. Ugyanezt a kart kifelé húzva a hintafunkció aktiválható, befelé tolva pedig kikapcsolható az. A hintafunkció kikapcsolása csak a szék egyenes állapotában lehetséges, hátradöntött állapotban nem lehet rögzíteni. A mechanikán található marokcsavarral a hintázási ellenerő szabályozható. Ha feszesebbre hangolt rugózást szeretnél, akkor e marokcsavart befelé csavarva lehet annak rugóját keményíteni, kifele csavarva pedig lágyítani. Kisebb súlyú és alacsonyabb testmagasságú embernek lazább, nagyobb súlyú, magasabb embernek feszesebb rugó beállítás ajánlott.

Multiblock mechanika: Ez a hintamechanika továbbfejlesztett változata. Abban különbözik az egyszerű hintamechanikától, hogy nem csak egyetlen, hanem több ponton is rögzíthető 3 vagy 5 különböző dőlésszögben. Működése: A multiblock szerkezeten (általában) nem egy, hanem 2 oldalsó mozgatókar, plusz a rugózási ellenállást szabályozó marokcsavar található. A szerkezet tulajdonsága az ún. antishock funkció is, aminek köszönhetően, ha valamely pozícióban fixálja a mechanikát, csak akkor oldhatja azt ki újra a rögzítésből, ha még ülő helyzetben kissé hátradönti előbb a széket és úgy kikattintja a záróreteszt. Így nem fordulhat elő az, hogy például a kar babrálása és a szerkezet akaratlan kioldása révén a széke hátba vágja.

Aszinkron mechanika: A szék ülőlapjának és hátlapjának a dőlésszöge külön-külön, egymással nem szinkronizált (aszinkron) módon beállítható. Működése: az ülőlap magasságát a jobb oldali elülső kart felfele húzva állíthatja be - ez a gázlift működtetője. A szerkezet jobb oldalán található hátsó kar segítségével a háttámla dőlésszögét több különböző pozícióban rögzítheti: felfelé húzva kiold, lefelé tolva pedig rögzít a kar. A szerkezet alján található marokcsavar azt szabályozza, hogy a háttámla – nyitott, nem fixált állapotban - milyen erővel fejtsen ki ellenállást (ilyen az egyszerűbb aszinkron mechanikákon nincs). Az ülőlap dőlésszöge bármelyik pozícióban önállóan rögzíthető, ez a funkció (általában) külön karral működik. A hátlap dőlésszöge a talajjal kb. 76˚-120˚-os szöget, az ülőlap a vízszinteshez képest pedig kb. -3˚-+5˚ szöget zárhat be. És mivel a hátlap és ülőlap dőlésszöge egymástól függetlenül módosítható, ezáltal saját testi adottságaihoz és éppen az adott munkához legcélszerűbb üléspozíciót könnyen beállíthatja magának. A háttámla magasságának beállítása vagy marokcsavarral, vagy a támlába épített automatikus (up & down vagy racsnis) szerkezet segítségével lehetséges. Racsnis szerkezet esetén a támla a legfelső helyzetét elérve nem rögzül, hanem a legalsó helyzetbe ugrik vissza és onnan újra egyre magasabb állásba helyezhető.

Szinkron-mechanika: A szék ülőlapjához rögzített szerkezet, ez tartja a háttámlát és ennek segítségével állíthatja az ülésmagasságot, valamint egymással szinkronizálva- beállíthatja és rögzítheti az ülést és a háttámlát. Működése: a jobb oldali kart felfelé húzva az ülőlap magasságát szabályozhatja a gázlifttel. A baloldali kart felfelé húzva (vagy néhány típusnál előre tolva) nyithatja a szinkron szerkezetet, és e nyitott állapotban beállíthatja a támla és az ülés dőlésszögét. A szék ülése és támlája által bezárt szög a különböző szinkronszerkezetek esetében jellemzően 90˚-110˚ közötti tartományban változtatható. A működtető kart lefelé (vagy néhány típusnál hátrafelé) tolva a kívánt pozíciót rögzítheti is, de a szinkron-mechanika nyitva is hagyható és ebben az esetben a szék háttámlája szinkronban együtt mozog az ülőlappal, ezáltal a derékra nehezedő terhelés csökken, és a szék dinamikusan követi mozgását. Az elől-középen található marokcsavarral e szabad mozgás ellentartó rugóerejét szabályozhatja: például nagyobb súlyú, magasabb emberként ezt viszonylag keményebbre kell állítani, hogy komfortosabb ülése legyen benne. Egyes típusoknál a szerkezeten hátul (a szék hátulján) található marokcsavar kilazítása után állítható a háttámla magassága, más típusoknál ez egy automatikusan föl és le mozgatható (up & down, racsnis) szerkezettel lehetséges. Itt említendő, hogy vannak szinkronos székek, amelyeken az ülés mélysége is állítható. Ezt egy külön csúszka- mechanika teszi lehetővé, ami a szinkron-szerkezet és az üléslap közé van szerelve (nem minden széken, hanem ez külön opció).

CP-mechanika: A forgószék háttámláját és az ülőlapot köti össze, lehetőséget ad a háttámla magasság, dőlésszög és mélység beállítására. Működése: A széktámla magasságának fokozatmentes beállítása a hátulsó marokcsavar lazítása, majd megszorítása révén történik. A CP-szerkezet jobb oldalán található marokcsavarral a háttámla dőlésszögét tudja beállítani. Az ülőlap alatt hátul található marokcsavarral pedig a háttámla ülőlaptól való távolságát, vagyis az ülésmélységet. Érdemes a marokcsavarokat jól megszorítani (és időnként ellenőrizni), úgy a szerkezet nem lazul ki, és tartósabb lesz.

Gázlift: A forgószékek ülésmagasságát a lábkereszt és az ülés közötti légmechanikai (pneumatikus) elem, a gázlift biztosítja, ami egyben a szék forgótengelye is. A gázliftet a székek többségénél az ülőlap alatt, jobb oldalon lévő kar felhúzásával lehet működtetni.

Karfa a forgószéken: A karfa a kéz alátámasztására szolgál ülés közben. Nem alkalmas arra, hogy a székből való felkeléskor, illetve leüléskor erre támaszkodjon, illetve nagyobb súlyt helyezzen rá, mert kitörhetnek, elrepedhetnek. Egyes forgószékeknek a karfa nélkülözhetetlen szerkezeti eleme a széknek, mert ez fogja össze az ülőlapot és a háttámlát, más típusoknál viszont opciós alkotórész. A karfák lehetnek fixek vagy állíthatók. Az állítható karfák között legkevesebb 4 félét különböztethetünk meg: 1.) állítható magasság 2.) állítható magasság és szélesség (2D) 3.) állítható magasság, szélesség és mélység (3D) 4.) állítható magasság, szélesség és mélység, illetve horizontálisan forgatható karfatető (4D) A különböző állítási lehetőségek a karfán elhelyezett gomb megnyomásával, racsnis, vagy egy egyszerű kattintós megoldással hozhatóak működésbe.

Karbantartás: A következő általános tanácsok segítségével akár +30%-kal is meghosszabbítható a székek élettartama! Összeszerelésnél vegye figyelembe a szerelési rajzot, mert egy csavar, egy alátét vagy egyéb alkatrész nem megfelelő helyre történő helyezése vagy elhagyása hosszabb-rövidebb távon az egész szék tartósságát csökkenti. A csavarokat érdemes legalább 3 havonta ellenőrizni, és szükség esetén újra meg kell húzni azokat. Félévente érdemes a görgőket a szennyeződésektől, szöszöktől megtisztítani. Évente egyszer a mozgó alkatrészeket kenőanyaggal célszerű lekezelni (minimálisan, gépolajjal). Sokan csak a szék elülső részére ülnek, ahelyett, hogy teljesen beülnének a székbe - Ezzel szemben célszerűbb használni a teljes ülőfelületet, nemcsak mert úgy az ülés kényelmesebb, hanem a testtartás is egészségesebb, és mellesleg a mechanika is kisebb igénybevételnek van úgy kitéve. Leüléskor normál lendülettel ajánlott leülni ahelyett, hogy magasról, szabadeséssel zuhanna a székébe, annak érdekében, hogy elkerülje a káreseményeket! Csak azzal a székkel ajánlott hintázni, amelynek a mechanikája, szerkezeti kialakítása azt lehetővé teszi. Gyárilag nem hintázható székkel hintázva balesetveszélynek teszi ki magát és a széket is tönkre teheti.

Tisztítás: A műanyag alkatrészek és felületek egyszerű nedves ruhával tisztíthatók, esetleg szappanos vizes ruhával. Ajánlott havonta tiszta, száraz ronggyal áttörölni a műanyag székalkatrészeket. A műanyagok idővel elöregednek, beszürkülnek. Ezeket vékonyan át lehet kenni szilikonos szivaccsal, amitől ismét újszerűbbé válnak. A szék szövete száraz szivaccsal, seprő mozdulatokkal tisztítható. Nedves szivaccsal nem érdemes rámenni, mert az foltot hagyhat. A szövetkárpitok akár kárpittisztító géppel is takaríthatók, csak ügyelni kell, hogy a szivacspárnázat ne szívjon be túl sok vizet. Vegyi boltokban kaphatók kifejezetten folttisztításra való spray-k is, így érdemes a tisztítás módját és anyagait a szennyeződés típusától és mértékétől függően megválasztani és minél enyhébb módszert, minél kevesebb vegyszert használni.

MŰANYAG PADLÓVÉDŐ SZÉKALÁTÉTEK

 

Használat: Használat előtt a padló felületét alaposan tisztítsa meg! Ügyeljen arra, hogy száraz padlóra fektesse, és semmilyen tárgy ne kerüljön a védőlap alá, mert az a székalátét sérülését okozhatja. Nem minden típusnál, de amennyiben a székalátéthez szükséges rögzíteni kell a padlóhoz a termékhez mellékelt csúszásgátló csíkokkal, korongokkal - ami egy speciális, átlátszó, kétoldalú tapadó anyag, melyet a padlóvédő lap négy sarkára vagy széleire kell felhelyezni, majd a védőpapírt eltávolítani. Minden esetben ügyeljen a megfelelő rögzítésre! Soha ne cserélje fel a padlóval érintkező felületet (fényes) a kopófelülettel (érdes)! A padlóvédő lapok csak beltéri használatra alkalmasak. A székalátét kizárólag műanyag vagy gumis görgővel ellátott forgószékkel lehet használni!

Tisztítás: Tisztítása langyos, enyhén szappanos vízzel és puha törlőkendővel vagy szivaccsal történhet. Súrolószer, oldószer, dörzsölő anyag, erősen lúgos tisztítószer, aceton, benzin, alkohol alkalmazása tilos!

LAMINÁLT BÚTOROK

 

Kicsomagolás: A fóliába, kartondobozba, stb. csomagolt bútorok csomagolása nem vízálló, ezért még csomagoltan is nedvességtől elzárt, száraz helyen tárolandók. A bútor kicsomagolását kérjük óvatosan, éles, vágó, szúró eszközt mellőzve végezze, nehogy a bútor megsérüljön!

Elhelyezés: A bútorok gyártásakor felhasznált anyagok különbözőképpen reagálnak a hőhatásra, de a melegre mindenképpen érzékenyek. Kérjük a bútort fűtőtesttől, hősugárzótól minimum egy méter távolságra helyezze el. Ajánlott a nyári tűző naptól is védeni a bútort. Helyváltoztatás, mozgatás csak a szállítási egységek formájában történhet, mivel az összeszerelt bútorok mozgatása az elemek deformálásához, töréshez vezethet. A bútorok csak beltéri használatra vannak tervezve, ez alól kivételt képeznek a kimondottan a gyártó által kültéri használatra tervezett és megjelölt termékek.

Szerelés: A lapraszerelt bútorok összeszereléséhez segítséget nyújt a bútor összeszerelési útmutatója. Összeszerelés közben a csavarokat ne húzza meg teljesen, csak a teljes összeállítást követően. Az összeszerelt bútort helyezze sík felületre. Ha a csavarokat szilárdan rögzítette, csak azután vegye használatba a terméket.

Balesetvédelmi figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét, azon bútorok esetében, melyek magasabb építésűek pl.: komódok, gardróbok, szekrények, stb. és a gyártó által előírt falhoz rögzítést tartalmaznak, ezt a termék első összeszerelésének időpontjában végezze el, hogy elkerülje a termék esetleges eldőlését, vagy kisgyermekek által okozott felborulását, valamint az ezzel járó baleseteket, sérüléseket!

Használat: A bútorok gyártásához felhasznált anyagok nagy szilárdságúak, kopásállóak, azonban a bevonatok az állandó dörzsölés, súrlódás, hegyes, éles tárggyal történő ráhatás következtében megkophatnak, megsérülhetnek. A felületi bevonatok nem vízállóak, ezért a vizes, nedves tárgyak a felületen maradandó károsodást okozhatnak. A bútorokban elhelyezett polcok, fiókok terhelhetősége maximum 10 kg, az üvegpolcoké maximum 5 kg. A megnagyobbítható (kihúzható) étkezőasztalok maximum terhelhetősége megnagyobbított állapotban 20 kg. Tv-állványok terhelhetősége 30 kg. A funkcióval rendelkező elemek működtetésekor, kérjük a termékben elhelyezett útmutatókban leírtak pontos betartását. A felületi bevonatok nem hőállóak, ezért a forró, meleg tárgyak a felületen maradandó károsodást okozhatnak.

Tisztitás, ápolás: A portalanítást puha szőrű kefével vagy száraz puha textíliával végezze. Az ezek után megmaradó szennyeződéseket a kereskedelemben kapható flakonos (száraz) hab tisztítószerekkel és puha textíliával, vagy enyhén nedves szivaccsal szüntetheti meg. Ne használjon túlzottan nedves törlőkendőt, valamint aceton, vagy acetát tartalmú oldószereket, és alkoholos jódoldatot! A plexi felületek tisztításához egyszerű szappanos víz ajánlott. Üvegfelületek tisztítása kereskedelemben kapható ablaktisztítóval és puha törlőkendővel lehetséges.

MATRACOK, ÁGYBETÉTEK

 

Kicsomagolás: A matracok kibontásához szigorúan tilos kést vagy más éles tárgyat használni, ezek használatával sérülhet a matracok huzata! Vákuumcsomagolt matracokat a kicsomagolást követő 24 órán belül tilos használatba venni, mivel belső szerkezetük ezen idő alatt éri el megfelelő, terhelhető állapotát! A nem vákuum csomagolt matracok azonnal használatba vehetők! Használat során a túlzott gödrösösést elkerülendő, a matracokat 2-3 havonta forgatni javasolt, vizszintes és függőleges irányban egyaránt. A téli- nyári oldalas matracokat évszakonként feltétlenül át kell fordítani.

Használat: A matracokat tilos összehajtani, megtörni! Gondoskodjon róla, hogy a matrac alátámasztása minden esetben sík, masszív és megfelelő méretű legyen. A higiénikus használat biztosítása érdekében a matracot gyakran szellőztesse, a rákerült folyadékot szárítsa ki, amennyiben szükséges, tisztítsa! A matracok gödrösödése 2-3 cm-es mélységben normális, idővel természetes jelenség, ez a működését nem befolyásolja. A maximális terhelhetőségen túli terhelés a matrac károsodásához vezethet, amely nem tartozik a jótállás körébe.

Tisztítás: A levehető huzatok 40 fokon moshatók, ketté cipzározhatók, szárítógépben száríthatók. A fix huzatok felülete porszívóval takarítható. A foltokat kárpittisztítóval, folttisztítóval távolíthatja el. Vegyszeres tisztítás esetén minden esetben tartsa be a tisztítószer gyártója által leírtakat, a tisztítószer ne kerüljön közvetlenül kerüljön a matracra. Tisztításkor a tisztítószert puha ruha vagy szivacs segítségével dörzsölje a huzatba, majd a foltosodás elkerülése végett tiszta vízzel is öblítse.

GALÉRIAÁGYAK, EMELETES ÁGYAK, MAGASÍTOTT IFJÚSÁGI ÁGYAK

 

A magasított ágyak, galériaágyak, emeletes ágyak kizárólag 4 éves kor felett használhatóak, bizonyos funkciói szülői felügyelet mellett! Az ifjúsági ágy összeszerelése előtt olvassa el és ismerje meg az összeszerelési utasítást, és őrizze meg a későbbi használatra vonatkozó utasításokat. Ne dobja félre a használati utasítást. Az összeszerelést szakemberrel végeztesse! Ne használja az ágyat, ha bármely alkatrésze hiányzik, elromlott vagy megrepedt. Fulladásveszély: a textil alkatrészek nem rendeltetésszerű használata fulladást okozhat. Tilos azokkal a gyermeket betakarni, fejére húzni, illetve a gyermek fölé függeszteni alvás közben. Sérülések megelőzése érdekében húzza meg az összes rögzítőelemet. Ne helyezze az ágyat olyan ablak közelébe, ahol a redőny vagy a függöny zsinórja belelóghat a fekvőfelületre és fulladást, sérülést okozhat. A fekvőfelület fölé ne helyezzen, rögzítsen más egyéb bútordarabokat. Tilos az ágyat ablak mellé helyezni, mivel a gyermek átmászhat az ágyból az ablakba és kieshet azon. Az ágy adott helyiségben való elhelyezése során vegye figyelembe, hogy a gyermek elérhet a magasított fekvőrészből olyan tárgyakat, bútorokat, egyebeket, melyekre átmászhat, belecsimpaszkodhat, felakadhat és amelyek balesetveszélyesek. Tilos a fekvőfelületen felállni, ugrálni mivel balesetveszélyes! A fekvőfelület kizárólag fekvés céljára használható! A fekvőfelület maximum 80 kg-ig terhelhető. A csúszda maximum 30 kg-ig terhelhető! Az ágy kiegészítői részei – mint pl. csúszda, létra, mászóka stb. – kizárólag szülői felügyelet mellett használhatóak. A létra a fekvőfelületre való feljutás célját szolgálja. Azon ugrálni, himbálózni, ülni vagy arról leugrani tilos és balesetveszélyes! Az ágyat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően használják-e és karbantartják-e. A laza csavarok meghibásodást és veszélyt okozhatnak. Az éles, vagy hegyes végű tárgyakat távol kell tartani az ágytól. Kerülni kell a bútorviasz és a fényezés alkalmazását. A bútor fa részeit nedves ruhával és enyhe szappannal meg kell törölni. Ne használjon erős tisztítószereket. A szövetanyagot kíméletes mosással mossa ki. A gyermekágy tárolásakor gondosan csomagoljon be minden eredeti alkatrészt az elvesztés vagy sérülés ellen, és tárolja az összes alkatrészt együtt. A fejsérülés elkerülése érdekében ne engedje, hogy a gyermek az ágy alatt játsszon. Az ágy alatti rész tárolási célt szolgál. Az ágyat egyszerre egy gyermek használja! Kövesse a csomagolásban található termékre vonatkozó összes figyelmeztetést!

KERTI BÚTOROK

 

Használat: Tartsa be pontosan az összeszerelési útmutatóban leírtakat. Rendszeresen ellenőrizze, hogy a csavarok megfelelően vannak-e behúzva. Nem szabad sem túl lazán sem túl erősen behúzva lenniük. Ha túl erősen vannak behúzva, az a fémben felesleges feszültséget okoz. A kerti bútorokat egyenes, sík felületen használja. Ne tegye az ujjait a mozgó részek közelébe. A hintaszékek, hintaágyak, összecsukható napozóágyak 14 éven aluli gyerekeknek nem ajánlott, és gyerekek nem hintázhatnak felügyelet nélkül. Ne üljön a bútorra ha bármelyik része sérült. Ne álljon és ne ugráljon a bútoron. Ne közelítsen a bútorral a tűzhöz. Ne tegye a kezét vagy a lábát a keret és az ülőke közé. Balesetveszélyes! Ne helyezzen semmilyen tárgyat a hintaszék, hintaágy elé vagy mögé. Használat előtt győződjön meg róla, hogy a bútor stabilan van elhelyezve. A kerti hintaszék, hintaágy, stb. csak kis mértékű hintázásra alkalmas, extrém mozgásnál az átfordulás és baleset veszélye fenyeget. Maximális terhelhetőség: 150 kg. Kerti bútorát óvja esőtől, hőtől, nedvességtől. A hintaszéken mindig csak egy személy hintázhat. Hintázás közben ne használjon éles tárgyakat, súlyos sérülést okozhat. Nagyon figyeljen a forró ételekre vagy italokra, amelyek hintázás közben kiloccsanhatnak. A kerti ülőbútorokra óvatosan üljön, és ne ugráljon rajta. A bútorokat tilos más célra használni, mint az előírt. A gyártó nem felel a nem megfelelő használatból adódó károkért és sérülésekért.

Karbantartás és tárolás: Helyezze a bútort szilárd egyenes felületre és óvja a mechanikai sérülésektől, hogy ne deformálódjon a szerkezete, ne sérüljön a lakkozás, ne szakadjon el az anyag, stb. Rendszeresen ellenőrizze az összekötőelemeket, a meglazult összekötőket húzza meg. A bútor élettartamát meghosszabbíthatja a lakkozott felületek rendszeres kezelésével, a megfelelő készítmények használatával. Vegye figyelembe, ha a bútort közvetlen napsugárzásnak teszi ki hosszú időn keresztül, megváltozhat a lakkozás és az anyag színe. A szennyeződések eltávolítására használjon langyon szappanos vizet vagy speciális tisztítószert (nem tartalmazhat erős oldószert, pl. klórt és erős tisztítószert). A bútort ne mossa nagy víznyomással (magasnyomású mosóval) és ne használjon maró és dörzsölő hatású készítményeket, csak törölje nedves ronggyal vagy szivaccsal és utána törölje szárazra. Erős szélben vagy viharban a bútort biztosítsa úgy, hogy ne borulhasson fel, így ne keletkezhessen kár benne vagy egyéb javakban. A bútor nem ellenálló a télies időjárással szemben. Ősszel tegye el zárt, fedett száraz helyre. Raktározás előtt kezelje konzerváló olajjal. A bútor fém részeit óvja a nedvességtől.

A sérült lakkozás helyreállítása: Távolítsa el az esetleges korróziót, csiszolja meg a lakkozást. Zsírtalanítsa a felületet. Ecsettel vigye fel a megfelelő árnyalatú lakkot. Nagyobb sérülés esetén a lakkozás előtt vigye fel az alapszínt.

 

Használati és kezelési útmutató - nyomtatható verzió

Használati és kezelési útmutató - egy oldalas nyomtatható verzió

 

KAP Bútoráruházak és KAP Bútor Webáruház

Cégnév: KAP Bútor Kft.
Székhely: 8200 Veszprém, Eötvös Károly utca 2. Telefon: +36 70 436 5814

E-mail: ugyfelszolgalat@kapbutor.hu

Weboldal: https://kapbutor.hu

Adószám: 11744364-2-19

Cégjegyzékszám: 19-09-512400

Kiállító szerv: Veszprém Megyei Cégbíróság