Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Új kanapét szeretnél? Olvasd el tippjeinket, hogy ne érjenek meglepetések!

Lengyel Norbert
2021. 07. 08. 17:10:00
Új kanapét szeretnél? Olvasd el tippjeinket, hogy ne érjenek meglepetések!

Új kanapét szeretnél és nem akarod, hogy meglepetésként érjenek a kérdések, amiket feltehetnek neked az ülőbútor kiválasztásánál? Erre és más későbbi buktatókra is felkészülhetsz listánkkal!

Először is jó, ha tudod mekkora hely áll rendelkezésre:

Készíts egy egyszerű alaprajzot, mérd le mi az ami befér anélkül, hogy akadályozná a mindennapjaidat. Nem ideális, ha a kanapédtól alig férsz be az ajtón vagy nehézkesen jutsz ki az erkélyre. Legyen két méreted, egy ideális, ami mellett még marad szabad helyed más kiegészítő bútorok számára és egy maximum méret, ami még beférhet anélkül, hogy útban lenne. Így fel leszel rá készülve, ha netán egy vártnál nagyobb kanapé vagy sarokkanapé tetszik meg és azonnal ellenőrizni tudod, hogy beleférhet-e még az elképzelésedbe. A méret meghatározásánál vedd számításba: hol vannak az ablakok és ki-/bejáratok (ezek maradjanak elérhetőek és átjárhatóak), van-e TV, egyszerűen odébb tudod-e mozgatni, ha az új kanapé ezt megkívánja, van-e már dohányzóasztal, aminek kényelmesen el kell férnie a kanapé mellett? Akár fényképet is készíthetsz az új ülőbútor helyéről, amit aztán az üzletben meg tudsz nézni, ha elbizonytalanodnál.

A következő kérdés: Milyen stílust szeretnél?

Egy figyelemfelkeltő, egyedi kanapét szeretnél a nappalid fókuszpontjában vagy más bútor, esetleg kép lesz nappalid fő eleme és megelégszel egy praktikus, de egyszerűbb kanapéval? Milyen szín uralkodik a nappalidban? Ez alapján előre meghatározhatod milyen színek jöhetnek majd szóba. Vagy esetleg felújítasz és a kanapéhoz fogod hangolni az egész szobát? Még jobb, ez esetben egy lehetséges problémát máris kiküszöböltél.

Vedd figyelembe a padló anyagát és színét is.

Ez nem csak a kanapé színének kiválasztása szempontjából fontos. Ha a kiszemelt bútorod egy nyitható kanapé, a nyitástól idővel kikophat a padló. Ha ezt el szeretnéd kerülni, nyitható kanapé esetén érdemes kiemelő mechanikával ellátott (automata nyitású) kanapét választanod. Ez kényelmesebb és praktikusabb megoldás. Nem lesznek görgők, amik zörögjenek nyitás közben, akár egy ujjal is ki tudod nyitni kanapédat és kevésbé kell mélyre hajolnod. Akár a nagyobb sarokkanapék között is találhatsz ilyen megoldást.

Gondold át mennyi ideig fogsz a jelenlegi otthonodban élni!

Ha nem várható a közeljövőben költözés, akkor bártan válogathatsz. Ha viszont esélyes, hogy pár éven belül költözni fogsz, akkor érdemes kompaktabb három személyes kanapét választanod vagy univerzális sarokkanapét, amit balos és jobbos kivitelben is össze tudsz szerelni.

Hányan fogjátok használni a kanapét vagy ülőgarnitúrát?

Fontos, hogy mindenki elférjen a kanapén. Mekkora a családod vagy a baráti köröd? Elég számotokra egy sima 2-3 személyes kanapé? Vagy inkább egy „L” alakú sarokkanapé lenne a megfelelőbb? Ha sokan szoktatok összejönni és sok helyre van szükség, akár „U” alakú ülőgarnitúrát is választhatsz. Ezeket egyes gyártóknál akár elemenként a saját igényeidnek megfelelően is össze tudod állítani.

u sarok

Balos vagy jobbos legyen?

Érdemes előre eldönteni. Sok sarokkanapénál nem tudod utólag átszerelni az ottománt a másik oldalra. Ha nem tudod eldönteni melyik lenne ideálisabb, válassz univerzális L kanapét, amit balos és jobbos változatban is össze tudsz szerelni.

balos jobbos

Szükséged van nyitható kanapéra?

Hacsak nincs külön vendégszobád, érdemes felkészülni olyan eshetőségre, amikor vendégeidnek szeretnél fekvőhelyet biztosítani. Ezen felül egy délutáni pihenéshez is praktikusabb választás a nyitható kanapé.

Fogod-e kanapédat állandó alvásra használni?

Ez egy fontos kérdés. Ha mindennapos alvásra választasz egy erre nem alkalmas kanapét, akkor hosszútávon nagyon elégedetlen leszel vele. Az állandó alvásra alkalmas kanapé fekvőfelülete személyenként egy darabból áll, így nincsenek zavaró mélyedések a fekvőfelületben. Ez egyből azt is jelenti, hogy az állandó alvásra alkalmas kanapé többnyire a háttámla lecsukásával alakítható ággyá, nem pedig kihúzva és egy extra felületet felnyitva. Ez a kanapékra és a sarokkanapékra egyaránt igaz. A fekvőfelületek között sok jó megoldással találkozhatsz, duplarugós vagy táskarugós és akár többzónás fekvőfelülettel is. Mivel minden este a kanapén fogsz aludni, jó ha könnyen ággyá alakítható (itt ismét előny a kiemelő mechanika) és rendelkezik ágyneműtartóval is, így minden kéznél lesz, hogy gyorsan és kényelmesen álomra hajthasd a fejed. A kanapé borítása sem mindegy, olyan anyag kell, amin kevésbé csúszkál a lepedő. Érdemesebb a szövet borítást előnyben részesíteni a textilbőr és bőr megoldások helyett. A szövetborítás hátrányát, hogy könnyebben koszolódik, kiküszöbölheted vízlepergetős vagy vízzel könnyen tisztítható szövettel, ez szintén hasznos, ha van háziállatod vagy kisgyereked. Könnyen tisztítható és strapabíró.

nyitható

Ha nem fogod mindennapos alvásra használni kanapédat, akkor csupán arra kell figyelned, hogy az ülőfelület megfelelően kemény legyen. Ha túlzottan besüpped, akkor hosszútávon kényelmetlenebb lesz. Tartósság szempontjából előnyős, ha több varrás van az ülőfelületen vagy akár le is van tűzve a kárpitozás. Így esztétikus marad és nem fog évek múltán sem megnyúlni. Eldöntheted azt is, hogy szükséged van-e karfára, állítható legyen-e vagy elég egy levehető karpárna.

letűzött

Az drága, ami nem éri meg az árát!

A kanapédat évekig fogod használni, fontos, hogy a lehetőségeidhez mérten ár/érték arányban a legjobbat válaszd! Ez az egyik olyan nagyobb befektetése a lakásodnak, amin nem éri meg spórolni. Érdemesebb akár gyűjteni egy megfelelő darabra, mint olcsón megvenni egy kényelmetlen és gyengébb minőségű kanapét.

Kanapék   |   Sarokkanapék   |   Ülőgarnitúrák

Az oldal tetejére