Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tippek a tökéletes alváshoz

2019. 09. 10. 10:33:00

A kutatások igazolják, hogy a rossz alvás azonnali negatív hatással van a hormonokra, a fizikai teljesítményére és az agy működésére. Ezért igen fontos a minőségi pihentető alvás, mellyel nem csak a tested hanem a lelked is feltöltheted!

A rossz alvás számos mellékhatása közül az egyik, hogy súlygyarapodást okozhat és növeli a betegségek kialakulásának kockázatát mind felnőttek, mind gyermekek esetében.

Az elmúlt néhány évtizedben mind az alvás minősége, mind a mennyisége romlott. Valójában sok ember rendszeresen rosszul alszik. Ha optimalizálni szeretnéd mindennapjaidat, megfelelően tartani egészségi állapotod, vagy fogyni szeretnél, akkor a jó éjszakai alvás az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz magadért.

1. Növeld a napsütésben töltött időt!

A testednek természetes biológiai órája van, amelyet cirkadián ritmusnak neveznek. Befolyásolja az agyat, a testet és a hormonokat, segítve ébren tartani a szervezetet, és megmondja a testünknek, mikor kell aludni.

Álmatlanságban szenvedő embereknél a nappali erős fényhatás javította az alvásminőséget és az időtartamot is. Ez 83% -kal csökkentette az elalváshoz szükséges időt is. A napfény a nap folyamán segíti a szervezetet egészségessé válni. A nappal, testünkkel érintkező napsugarak segítik a szervezetet az éjszakai mélyalvásban.

2. Csökkentsd a kék fényhatást este!

A nappali fény előnyös a szervezetnek, az éjszaka testünket érő fényhatások már nem igazán.

A kék fény - mely elektronikus eszközök, például okostelefonok és számítógépek nagy mennyiségben bocsátanak ki - a legrosszabbak ebben a tekintetben.

Számos népszerű módszer használható az éjszakai kék fény hatásának csökkentésére:

  • Viselj olyan szemüveget, amely blokkolja a kék fényt. Számos fajta közül választhatsz, a neten is beszerezheted.
  • Állítsd a telefonod kijelző fényét "éjszakai módba"
  • Elalvás előtt hagyj magadnak legalább 2 órát amikor már nem nézel TV-t és nem nyomkodod a telefonodat sem.

3. A nap vége felé ne fogyassz koffeint!

Reggel, vagy napközben egy adag kávé javíthatja a teljesítőképességet és a koncentrációkészséget is. A nap végén fogyasztva azonban a kávé serkenti az idegrendszert, és megakadályozhatja a szervezetedet abban, hogy éjszaka természetes módon pihenjen.

Ha késő délután vagy este vágynál egy finom kávéra, válassz inkább koffeinmentes kivitelt.

4. Csökkentsd a véletlenszerű, pihenéssel töltött időt napközben

Miközben az egy-egy rövidebb, pihenéssel töltött idő napközben előnyösen hathat, a hosszabb napközbeni pihenések vagy alvásciklusok befolyásolhatják az éjszakai alvás minőségét. Ha azonban úgy érzed a nappali szundikálás nem befolyásolja az éjszakai alvásodat, pihenj nyugodtan, hiszen mindenkinek más az alvásigénye is!

5. Ne fogyassz alkoholt!

Éjszaka már nem ajánlott az alkohol fogyasztása, ez ugyanis hatással van az alvásra és a hormonokra is. Az alkoholról ismert, hogy fokozza az alvási apnoet (alvászavar,miközben légzés kimaradások tapasztalhatóak), a horkolást és megzavarja az alvásciklusodat.

Egy tanulmány megállapította, hogy az éjszakai alkoholfogyasztás csökkentette az emberi növekedési hormon (HGH) természetes éjszakai emelkedését, amely fontos szerepet játszik a cirkadián ritmusban, és sok más fontos funkcióval is rendelkezik ami a szervezetünk működéséhez szükséges.

Az oldal tetejére