Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 tipp, hogy ne kelljen kidobnod a kanapédat!

Lengyel Norbert
2021. 07. 15. 16:30:00
5 tipp, hogy ne kelljen kidobnod a kanapédat!

Ha pár dologra odafigyelsz kanapéd vásárlásakor, akkor nagyobb eséllyel fog évekig kiszolgálni. Olvasd el tippjeinket, hogy ne kelljen idő előtt kidobnod a kanapédat!

Egy kanapé vásárlása az egyik legfontosabb beruházás otthonod berendezése során. A nappalid fő eleme lesz, napi szinten fogod használni egy jó kis pihenésre, olvasásra, TV nézésre, vendégek fogadásakor és esetenként (vagy akár folyamatosan) alvásra is. Éppen ezért fontos, hogy olyan kanapét válassz, ami hosszú távon is kielégíti az igényeidet.

Ebben szeretnénk segíteni Neked útmutatónkkal 5 tipp formájában, amit érdemes megfogadnod, ha hosszú évekig szeretnéd elégedetten használni új kanapédat.

1. tipp: Legyél előrelátó!

A megfelelő szövetválasztással sok bosszúságtól kímélheted meg magad.

Elkerülhetetlen, hogy előbb utóbb valamiféle szennyeződésnek legyen kitéve a kanapéd, ezért válassz vízlepergetős vagy könnyen tisztítható szövetet. Ha gyermeked vagy kisállatod van, akkor tudod mire számíthatsz ilyen téren, de ha nincs, akkor is előfordulhat a legnagyobb elővigyázatosság mellett is, hogy egy ismerős vagy rokon kilöttyenti a kávéját a kanapédra.

Találkozhatsz vízzel tisztítható és vízlepergető/víztaszító szövetekkel is, mindenképpen informálódj a vásárlás előtt és ha lehet kerüld az olcsó textilbőr huzatú kanapékat, mert ez néhány év alatt szétmállik.

Szerencsére könnyedén megtudhatod, hogy mennyire tartós egy textilbőr. Nem kell hozzá mást tenned, csak megnézni a bőr szakító szilárdságát és kopásállóságát. Ezek az adatok Martindale-ben vannak megadva. Ez eddig rendben, de mi számít tartós textilbőrnek? A magyar piacon többnyire 20.000 – 25.000 Martindale mutatóval rendelkező textilbőrökkel húzzák az olcsóbb kanapékat. Törekedj rá, hogy kanapédnál a Martindale mutató elérje a 35.000 – 40.000 értéket. Ez egy átlagos használatú, beltéri kanapé esetében már jónak mondható. Vannak viszont extrém magas Martindale értékekkel rendelkező textilbőrök is. 90.000 – 100.000 Martindale kopásállóság már csak a magas igénybevételű területeken jellemző, mint például szállodáknál vagy éttermeknél.

2. tipp: A tűzött jobb!

Ha már előteremtettük a kanapéra szánt összeget és a szebbnél szebb kanapék között böngészgetünk, akkor nem az jár a fejünkben, hogy a kiszemelt ülőalkalmatosság mennyire fogja bírni ahogy éveken át napi szinten többször ráhuppanunk vagy azt hogy a gyerekek ugrálnak rajta.

Pedig elsődleges szempontnak kellene lennie, hogy az ülőfelületen a kárpit letűzött legyen, de ha nincs is letűzve, még a díszítő varrás is tud merevíteni az anyagon. Így évek múltán is esztétikus marad, nem nyúlik meg.

A lenti kanapén pont a kisebb igénybevételnek kitett háttámla van letűzve, az ülőfelületen pedig még egy varrás sincs, így jó eséllyel egy-két éven belül már nem lesz ilyen szép feszes:

Sötét türkiz ATR-Umbro kanapénk például a háttámlán és az ülőfelületen is egyaránt le van tűzve, így sokkal kisebb az esélye, hogy a szövet az idő múltán megnyúljon:

3. tipp: Ha mozgatni kell, számít!

Válassz olyan sarokkanapét, amit többféleképpen is össze tudsz szerelni. Így ha átrendeznéd a nappalit a kanapé nem fog az utadba állni és egy esetleges költözésnél sem kell azon aggódnod, hogy az új otthonodba balos vagy jobbos kanapé lenne a megfelelőbb.

Ezen kívül, ha nyitható kanapét szeretnél, egyáltalán nem mindegy a nyitási mechanikája. Az egyik legjobb nyitási megoldás a kiemelő vasalat. A kanapé nyitható részét akár egy ujjal könnyedén megemelhetjük és közben az odébb mozog, hogy legyen hely a lecsukható háttámlának. Ez nem csupán kényelmi szempontból előnyös, de a padlónkat is megkímélhetjük vele a karcoktól, csendesebb is mint egy kihúzós mechanika, illetve a szövetek is kisebb felületen érintkeznek, így kisebb az esélye, hogy az később kikopik.

Itt megnézheted gyakorlatban a kiemelős kanapé működését:

 

4. tipp: Aludj rá egyet!

Az egyik legfontosabb tippünk, hogy döntsd el, szeretnél-e napi szinten aludni a kanapédon vagy csak vendégágynak használnád, esetleg egyáltalán nem fontos, hogy kinyitható legyen.

Könnyen megkeserítheti az életedet, ha mindennapi pihenésre használsz egy alvásra alkalmatlan kanapét. Például, ha a kanapéd ülőfelülete nincs 200 cm széles és előrefelé kell kinyitnod 200 cm-esre ahhoz, hogy feküdni tudj rajta, szinte biztos hogy fáradtan fogsz utána ébredni reggel a töredezett fekvőfelület miatt. Ha az ülőfelület eléri a 200 cm-t, akkor lehetséges lesz oldalirányban feküdni a kanapén és nem lesznek törések a hátunk alatt. Szintén fontos, hogy a rendszeresen alvásra használt kanapé lenyíló - többnyire háttámlaként használt - része ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezzen mint az ülőfelület. Például, ha az ülőfelületben egy táskarugós, többzónás, alvásra is tökéletesen alkalmas megoldás található, akkor legyen a lenyíló rész is ilyen, ne pedig egy fa lap pár centiméter hideghabbal. Manapság már nagyon jó megoldások vannak arra is, ha minden este a kanapédon szeretnéd álomra hajtani a fejedet, viszont fontos, hogy informálódj a vásárlás előtt, így elkerülheted a csalódásokat.

5. tipp: Az drága, ami nem éri meg az árát!

Mint már írtuk, kanapét hosszú távra veszünk. Érdemes rászánni a pénzt, mert ez több előnnyel is jár.
Az első ilyen előny a garancia. A 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet alapján 10 és 100 ezer forint közötti eladási ár esetén tartós fogyasztási cikkre mindösszesen 1 év garanciát kötelesek nyújtani. 100 és 250 ezer forint között ez már 2 év, 250 ezer forint felett pedig 3 év.
A második érv egy nagyobb vételárú kanapé mellett, hogy jó eséllyel olyan anyagokból és olyan módon lesz elkészítve, hogy hosszú évekig ki tudjon Téged szolgálni. Érdemes megfizetni a minőséget, mert hosszú távon több kanapé árát és sok bosszúságot megspórolhatsz vele.

Ez volt 5 tippünk, hogy ne kelljen idő előtt kidobnod a kanapédat!
Köszönjük, hogy végigolvastad és reméljük tudtunk segíteni.

 

KAP Bútor Webáruház | Kanapék

Az oldal tetejére