Közzétéve:

Hogyan válassz jól íróasztalt és széket

Az íróasztal melletti munkavégzés sokunk számára mindennapos, szellemi, irodai munkát végezve hosszú órákat töltünk a számítógépünk előtt, mellett. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő bútorokat, hiszen a helyes ülés és munkavégzés egészségünkre is kihathat.

Kezdjük a keményebb dióval, a székkel. Ahány ember, annyi test, de szerencsére a gyártók manapság már olyan székeket kínálnak, melyeket magunk méretei szerint állíthatunk be.
1. Állítható magasság
A megfelelő ülésmagasságot úgy kell beállítani, hogy a széken ülve, a lábunk kényelmesen leérjen a talajra, combjaink vízszintesen helyezkedjenek el és karunk pedig az asztallal egyvonalban legyen. A gázliftes irodaszékek korában, könnyen be tudjuk állítani a nekünk megfelelő magasságot.
2. Megfelelő ülőmélység és -szélesség
Az ideális irodaszék ülőfelülete elég széles és mély ahhoz, hogy kényelmes legyen a legtöbb ember számára. A székek általában 45-50 centiméter szélesek. Az ülőfelület, akkor megfelelő, amikor a rajta ülve hátunkat a támlának tudjuk dönteni, illetve a szék ülőlapjának széle és a térdhajlatunk között maradjon egy 5-10 centiméteres rés.
3. Állítható háttámla
Az irodaszék háttámlája legyen dönthető: döntsük a támlát a függőlegesnél egy kicsit jobban hátra; előre semmiképp se álljon, fontos, hogy megtámassza a gerincünket.

A tökéletes szék megtalálása után, következzenek az asztalok! Íme három jó tanács, melyet megfogadva, könnyen megtalálhatjuk a nekünk tökéletes íróasztalt!

1. Munkastílus
Gondold végig, milyen munkafolyamatokat végzel nap, mint nap. Mennyire sűrűn használod a számítógépét, esetleg több még a papírmunka, mint az elektronikus üzenetek? Mennyire vagy hajlamos szétpakolni, és vajon hány fényképet, emléket raksz ki az íróasztalra? Mindezen kérdések megválaszolása után már körvonalazódhat az asztal nagysága

2. Ergonómia
Az ergonómia és az egészség kéz a kézben jár, különösen az íróasztalok esetében. Ezért fontos, hogy a döntés előtt érdemes felmérni a helyiség területét, ahová az asztal kerül. Figyelj a következőkre:
– mekkora helyen férnek el a lábaid kényelmesen,
– a megtalált, tökéleletes forgószék könnyű mozgatásához mekkora helyre van szükséged,
– ha számítógéppel dolgozol, akkor a billentyűzet és a monitor milyen magasságban helyezkedjen el

3. Anyagválasztás
Többféle anyagból készülhetnek az irodai asztalok. Mindegyiknek más tulajdonságai kedvezőek illetve hátrányosak. Neked melyik lesz a jó választás?
– A laminált bútorlapok színei és mintaválasztéka óriási, tartósságuk kiváló, azonban sokak számára az ebből az anyagból készült bútorok olcsóságot sugallnak.
– A tömör fából készült íróasztalok melegséget árasztanak, látványuk kellemes, viszont például a fenyő egy elég puha fafajta, ennél fogva igen sérülékeny is, így irodába, ahol nagy a jövés-menés, nem figyelnek rá annyira és könnyen meg tud sérülni, nem ajánlatos és az ára sem túl kedvező.
– Az üveg használata az íróasztal lapjaként nagyon dekoratív, fő problémája a nehéz tisztán tartás mellett, hogy egy kifejezetten kemény és hideg felületet jelent, aminek akkor érezheted kényelmetlen hatását, ha egész nap az íróasztalán dolgozol és rajta könyökölsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük