Szervezd meg jól a konyhád berendezését és máris minden könnyebb lesz! Ha nem szeretsz a konyhádban időt tölteni, lehet az is az oka, hogy nincs jól berendezve, esetleg káosz van. Vizsgáld meg a problémát és pakold át! :)
A konyhai munka akkor lesz gyors és hatékony ha szükséges eszközök mind a lehető legjobban kézre esnek. Érdemes nem csak a munkafelületet, de a hozzátartozó tárolókat is szakszerűen megtervezni. Gondolkodj a berendezésnél az alapvető funkciók alapján!
Alakíts ki zónákat a konyhában, hogy mindent rendezetten szisztematikusan megtalálj. Ha szereted a nagyobb tereket igyekezz minél kevesebb zónát kialakítani, hogy minél nagyobb tered legyen. A konyhabútor elrendezésekor is választhatsz többféle kialakítást: lehet G alakban, csinálhatsz középre egy pultot is ha van helyed, vagy rendezheted U alakba is akár.
Praktikusság szempontjából a legjobb az a kialakítás, aminél egyszerűen elfordulva a konyhádban, a hátad mögött is munkatér áll rendelkezésre. Ide tartozik a korábban említett pult, sziget vagy a G és U alakú elrendezések is.
Tálalás
A tálaláshoz való eszközök alatt minden olyan evőeszközt és étkészletet értünk amit ebédhez, vacsorához használsz. A tálaláshoz tartozó eszközök zónájánál érdemes azt szem előtt tartani, hogy ezeket gyakrabban használjuk, így ne felső vagy túl alsó szekrénybe tedd őket, inkább középre helyezd.
A konyhai eszközeink egy nagyobb szeletét a tálalás zónájában tároljuk, ide tartoznak a bögrék, poharak, tányérok, villák, kések, merőkanál, szalvéta, asztali fűszertató stb... Tehát jól látjuk elég széles a paletta. Ha praktikusan gondolkozunk, akkor érdemes ezeket a mosogató köré rendezni a szekrényekben és fiókokban, így mosogatás után ezt a mennyiségű készletet egyből könnyen elpakoljuk.
Élelmiszerek
Ebben a zónában olyan alapanyagokat félkész ételeket tárolsz amit hosszabb távon is használsz. Ez is egy nagy szeletet hasít ki a konyhádból, hiszen itt tárolod a kenyeret, a tartós élelmiszert, a müzlit, kekszet, lisztet, rágcsálnivalót de idetartozik a hűtőd tartalma is.
Mivel ezek alapvetően a főzés alapanyagai érdemes a tűzhely köré csoportosítani, és lehetőleg a hűtő közelébe rakni a tartós nem hűtőbe való ételeket is. Válassz lehetőség szerint variálható belső felosztású elemeket, így rendet tudsz teremteni és tartani a sok, és változatos étel között. Így elkerülheted a különböző problémákat: előbb észreveszed ha valami megromlik vagy elkerülheted a molyokat is.
Mosogatás
A vizes blokk a konyhában is fontos. A mosogató alatti helyet ritkán használjuk ki hasznosan. Itt kap helyet általában a szemetes vagy szelektív gyűjtők, táskák szatyrok, a mosogató köré tesszük a konyharuhákat, szemeteszsákot, mosogatáshoz szükséges anyagokat.
Érdemes osztott belsejű szekrényt kialakítani, így könnyen tarthatsz rendet ezek között az eszközök között.
Főzés, sütés
A főzőlap, sütő körül minden olyan készletet tárolsz amikben főzöl vagy amik kellenek a főzéshez. Fazekak, lábasok, kések, deszkák, citromfacsaró, munkagépek és ezek végtelen tárháza. Az előkszítéshez van a legnagyobb szükséged a térre. Ennél a területnél éppen ezért a legfontosabb a precíz helykihasználás és aj ól átgondolt berendezés és tárolórendszer.
Hasznos volt? Oszd meg a barátaiddal is, hátha épp konyha kialakításán gondolkoznak :)