Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vegyszermentes, mégis tiszta konyha

A klasszikus tisztítószerekkel és azok használatával bizonyára mindenki, de legalábbis a legtöbben tisztában vannak. Egy általános háztartási boltban, drogériában vagy nagy áruházban kapható végtelen mennyiségben vegyszer. Ezek a szerek sajnos nem féltétlenül a legideálisabb választásnak bizonyulnak azok számára, akik esetleg valamilyen érzékenységgel küzdenek, vagy csak szeretnék tudatosan élni a mindennapjaikat.

Ígyis problémát okoz a sok felhasznált műanyag, melyet a termékek csomagolásához használnak, de nem muszáj, hogy a beltartalmuk is egy alapvetően szennyező vegyület legyen. Számos olyan megoldás létezik, amelyek segítségével a konyhád szép tisztává varázsolható, és cserébe a környezetedért is teszel egy lépést. Ha azt mondod, hogy Te miért ne használhatnád, hiszen a legtöbben is azt használják... Gondolj arra, hogy Bábel tornyát sem egyedül építették, hanem a sok ember lesz végül eggyé. Így van ez mindennel az életben.

Ha te elkezdesz vegyszermentesen élni, máris tettél valamit a környezetedért, amiért gyermekeid és unokáid is hálásak lesznek. Lehet, hogy miattad fog majd valaki váltani ugyanerre az életmódra.

Ha még eddig nem voltál nyitott erre, akkor most megmutatjuk Neked, hogy merre indulj el.

Mosogató medence, csaptelep, lefolyó, edényszárító és csepegtető

Egy nagyon szuper univerzális tisztítószerrel, a fentieket egy füst alatt letudhatod: ecet. Pár száz forintért beszerzhetsz háztartási boltokban permetezős flakont, vagy egy régebbi ablakmosó spriccelős flakonját is befoghatod erre a célra. A 10-20% ételecet megfelelő választás lesz erre, amely szintén nagyjából 150-200Ft-ot jelent. Jól hangzik nem igaz? Nem csak magadat de a pénztárcádat is megkíméheted.

Fújd be a mosogató medencét, a csapot és az edényszárítót is vele, hagyd hatni 1-2 percig, majd vízes szivaccsal alaposan öblítsd le. Az ecetnek remek vízkőoldó tulajdonsága van, ezen kívül fertőtlenít is. Ha néhány helyen, például az edénycsepegetőn kicsit makacsabb a vízkő, hagyd tovább állni rajta az ecetet és egy dörzsölős kefével el fogod tudni távolítani a szennyeződést.

A csap lefolyóját a legegyszerűben szintén az ecettel tisztíthatod, de kell még hozzá egy kis szódabikarbóna is. Vegyél le egy kb. 2dl-es poharat a polcról, töltsd meg félig szódabikarbónával. Ezt öntsd a lefolyóba, igyekezz úgy, hogy minél több menjen lejjebb, esetleg egy keskeny eszköz segítségével támogathatod, hogy beleessen a lefolyóba a por. Ezután egy pohárnyi 20%-os ecetet önts rá. Pezsegni fog, ezt hagyd is ameddig magától el nem áll, ezután ha már befejezte a pezsgést, lehetőséghez mérten, minél forróbb vizzel próbáld meg kiöblíteni a medencét és a lefolyót. Ez segít a zsíros és egyéb szennyeződések eltüntetésében.

Tűzhely

Sajnos jól tudjuk, hgy a tűzhelyen lévő szennyeződéseket nem tudjuk mindig azonnal letakarítani. Így a rászárat, kifutott, ráégett dolgokat később kicsit nehezebb lesz eltávolítani. Mama mindig azt mondta nekem, hogy frissen még csak elég finoman letörölni, később pedig már körömmel kell levakarni. Azért van erre egy kicsit jobb megoldás is...

A zsíros foltokat először papírtörlővel vagy szivaccsal próbáljuk meg felitatni és letörölni. Ha már odaégett, akkor a szivacs szegítségével egy kis vizet tegyünk rá, hagyjuk ázni az odaégett szennyeződést. Pár perc elteltével dörzsis szivaccsal el tudjuk távolítani a tűzhelyről, így már könnyedén szárazra törölheted. Ha felületed üveglapos, vagy fényes választhatsz öko, lebomló ablakmosó folyadékot például, melynek segítségével kivixolhatod teljesen a tűzhely felületét.

A gázégők alkatrészeit beáztathatod forró vízbe, dörzsis szivaccsal pedig könnyen le tudod szedni a rátapadt zsíros szennyeződéseket.

Megpróbálhatod, ha nagyon makacs a folt a tűzhelyen, hogy egy kics citrom levét kifacsarod és azzal áztatod be a szennyeződést a tűzhelyen.

Sütő

Az enyhébb szennyeződéseket egyszerűen ecettel el tudjuk távolítani, majd vizes ruhával áttöröljük, végül pedig egy szárazzal elvégezzük az utolsó simítást.

Ha szennyeződés kicsit durvább, akkor szódabikarbóna és ecet keverékéből csinálj krém állagú pasztát, amivel szépen be tudod kenni, illetve át tudod dörzsölni a sütő belsejét. Ez tulajdonképpen a súrolópor funkcióját hivatott ellátni.

Mikrohullámú sütő

Ha 0,5dl vízben, 6 teáskanál szodabikarbónát feloldasz, és bteszed a mikróba, amit aztán 2-3 percig forralsz benne, akkor csodás eredményeket érhetsz el. A gőz segít a szennyeződéseket megbontani, így már csak egy nedves és egy száraz ruhára van szükséged a takarítás befejezéséhez.

Hűtő

A hűtőbe sok mindenki belenyúl, sokan hasznláljuk és egy nap többször is pakolgatjuk. Nem csoda hogy a kiömlő, kifolyó, esetleg kihulló dolgok szennyezik a belsejét. A hűtőt ha kicsit üresebb, mindig érdemes kitörölnöd nedves ruhával, így az általános szennyeződéseket eltüntetheted.

Nagyobb lélegzetvételű takarításhoz érdemes leolvasztani. Ehhez az élelmiszereket tedd hűvös helyre, ha kombi hűtő, akkor a fagyasztóban lévő dolgokat egy karton dobozba pakold be, amit újságpapírral béleltél ki. Ez segít hidegen tartani az ételeket amíg a hűtőt olvasztod.

Gyorsabban olvad a hűtő, ha egy lábosba vizet forralsz, berakod a hűtőbe (mindenképpen edény alá való alátéttel!) és bezárod a hűtő ajtaját. Eztk övetően ha kiolvadt, nedves ronggyal ki tudod törölni az eldugott részeket, elmosogathatod a polcokat.

Visszapakolás előtt töröld szárazra. Ha sokszor érzel kellemetlen bűzt a hűtődben, egyfelöl érdemes rendszeresebben megnézned, hogy nem-e tönkre ment már benne valamilyen élelmiszer. Ha mégis érzed a bűzt és nem tudod hogy honnan ered, tegyél egy tálkába szódabikarbónát, tehetsz mellé egy ág fodormentát is, így a kellemetlen szagok eltűnnek a hűtődből.

ÚJ KONYHA, NEM PROBLÉMA!
ÁPRILISBAN KERESD AKCIÓS KONYHÁINKAT

https://kapbutor.hu/termekkategoria/konyhabutorok/

Szekrények, polcok

A maszatokat, zsíros foltokat nedves kendővel, esetleg öko, lebomló tisztítószer segítségével töröld le a szekrényről. Ne felejtsd el áttörölni a fogantyúkat is! Ahhoz, hogy ne maradjon csíkos, száraz ruhával érdemes áttörölni.

Ha fa bútor van a konyhában, akkor érdemes gondoskodnod a fa utóápolásáról is. Méhviaszos ápolóval a tisztítást követően, egy rongy vagy szivacs segítségével alaposan töröld át a fa felületeket, ezzel biztosítasz a fabútor számára hosszú éveket, magadnak pedig kevesebb bosszúságot.

Nobilia, német prémium minőségű konyháinkat keresd áruházainkban!
Az oldal tetejére