Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mire figyel egy bútorkereskedő amikor kanapét vásárol?

Mire figyel egy bútorkereskedő amikor kanapét vásárol?

Érdekel, hogy mi alapján vásárol kanapét saját magának egy bútorkereskedő?

Ha kanapé vásárlás előtt állsz ezt mindenképpen érdemes elolvasnod.

1. Az egyik amire figyel a szövet tartóssága.

Olyan szövetet választ, ami magas Martindale számmal rendelkezik.

 

De mit is jelen pontosan a Marindale-szám és mit mérnek vele?

Ez a mérőszám a szövetek talán legfontosabb jelzőszáma, ami az úgynevezett "beülések" számát jelenti. Vagyis azt fejezi ki, hogy hányszor ülhetsz rá a kanapédra anélkül, hogy annak szövete komolyabb elváltozást, vagy sérülést és kopást mutatna.

Egy átlagos szövet Martindale-mutatója kb. 15.000 - 25 000. Ez nagyjából 3-5 év használatot jelent, átlagos körülmények között. Ezt túllépve már számolni lehet a kárpit felületi kopásával, színelváltozásával, stb.

Minél magasabb értéket képvisel a Martindale-szám, annál erősebb, strapabíróbb és tartósabb szövetet jelent. Léteznek egészen magas, a valódi bőrnél akár kétszer tartósabb anyagok is, amelyek Martindale száma meghaladja akár a 100 ezres értéket is!

Az átlagos bútorszöveteknél általában ez a szám nincs feltüntetve, de a magasabb kategóriákban rendszeresen találkozhatsz vele. Ahol ezt a számot látod a megvásárolni kívánt ülőbútor tulajdonságai között, ott a feljebb bemutatott értékektől függően tervezhetsz a bútor szövetének kopásával és elhasználódásával.

A Martindale-szám kiváló mutatója a megvásárolni kívánt ülőgarnitúra, kanapé, fotel minőségének és tartósságának! Tehát itt látszik igazán miért érdemes egy drágább kanapét megvenned. Sokkal tovább tudjátok jó minőségben használni.

 

 

2. Varrás vagy letűzés, legalább az ülőfelületen.

Ez még mindig a szövet tartósságával KAPcsolatos, ugyanolyan fontos mint a Martindale-szám.

 

Válaszd a varrásokkal vagy varrással és letűzéssel rendelkező kanapét a szövet tartóssága érdekében.

A varrásnak, steppelésnek köszönhetően kisebb részekre van tagolva a kárpitozás, így kisebb az esélye, hogy megnyúlik a gyakori használat miatt.

A letűzések feszítenek kicsit a szöveten, lehetősége sincs elmocorogni a helyéről, pufitosabbak lesznek tőle a levarrt részek plusz prémium megjelenést is kölcsönöz a bútornak.

Természetesen, ha állandó alvásra keresel kanapét, akkor előfordulhat, hogy az éjszakai pihenést befolyásolják ezek a varrások és letűzések. Ilyen esetben érdemes személyesen is kipróbálnod a kanapét vásárlás előtt, vagy nálunk online rendelés esetén is élhetsz a 41 napos visszavásárlási garanciával, így rizikó nélkül vásárolhatsz kanapét vagy bármilyen bútort.

 

 

3. A szövet tisztíthatósága.

Válaszd a könnyen, vízzel tisztítható vagy teljesen vízlepergető szöveteket! Mi is ezt tennénk.

 

Így a 3. pont környékén már elcsépeltnek érezheted, hogy folyamatosan a szövet milyenségén lovagolunk, de ez a kanapé azon része, amit a legtöbbet látsz és amivel a legtöbbet érintkezel nap mint nap.

Éppen ezért nem mindegy, hogy könnyedén tisztán tudod-e tartani vagy egy "kávébaleset" esetén szakembert kell hívnod a tisztításhoz, esetleg nincs pénzed ilyenre és együtt kell élned a folttal.

A modern szövetek többsége már vízzel tisztítható, de választhatsz vízlepergetős szövetet, kisállatbiztos azaz karmolásálló szövetet és emellett a puha tapintásról és az esztétikus megjelenésről sem kell lemondanod.

 

Kérd bátran kollégáink segítségét a szövetválasztáshoz!

 

 

4. Gyakori alvásra kell-e?

Ez egy fontos kérdés, amire a bútorkereskedő is figyel, mikor saját magának vásárol.

 

Ha csak vendégágyként vagy néha-néha egy délutáni filmezéshez fogod kinyitni a kanapét, akkor nem különösebben kell ezzel a témával foglalkoznod, bármelyik típussal elégedett leszel.

Azonban ha gyakran aludnál rajta, akkor több szempontból is érdemes körüljárnod a témát.

 

Az egyik szempont: Alkalmas-e a kanapé állandó alvásra? Az állandó alvásra alkalmas kanapé rugózata és szivacsai kellően alátámasztják a testedet, léteznek külön fekvőzónákkal kialakított kanapék is.

Emellett az állandó alvásra alkalmas kanapé mindkét felülete ugyanolyan minőségű alvást biztosít. Az olcsóbb, csak vendégágynak alkalmas kanapéknál gyakori, hogy a ledönthető háttámlából már kispórolják a rugókat és csupán egy vastagabb szivacs tölteléket raknak. Ez egyáltalán nem zavaró, ha csak ritkán van használva. Viszont ha minden nap alszol rajta, akkor hamar megérzed a különbséget.

Tehát az állandó alvásra alkalmas kanapé nyitott állapotban olyan, mint egy jó franciaágy, csak kompaktabb a mérete és napközben ülőbútorként használhatod.

 

A másik szempont, amivel érdemes számolnod, hogy ha minden este ki kell nyitnod a kanapét és minden reggel össze kell azt csuknod, akkor nem mindegy, hogy mennyire könnyedén tudod ezt megtenni.

A nyitást segítheti egy kiemelő mechanika (ami csupán egy ügyesen kialakított vasalat). Ennek köszönhetően, nem kell görnyedve a padlón húzkodnod a kanapé ülését, hanem (akár egy ujjal) a helyéről kiemelve egyből a végállásába nyithatod. Ez nem csak a padlót kíméli, de a derekadat is és még csendesebb is mint egy régebbi kihúzható kanapé.

Szintén az ágyazást segítheti, ha az ágyneműtartóban található egy kis füllel rendelkező szövetdarab. Lehet láttál már ilyet kanapékban, csak nem tudtad mire való, a ledönthető támlás nyitható kanapékra jellemző. 

Ha ezt a kis fület kiemeled az ágyneműtartóból és úgy hajtod le a támlát, akkor a két ülés között pont annyira fog kilógni, hogy az még ne legyen zavaró, viszont a kanapé összecsukásánál a fület megemelve kiemeled a támlát a helyéről és nem kell csuklóig a két ülés közé nyúlnod. Ez egy nagyon egyszerű, de mégis praktikus megoldás, amivel egy átlagos minőségű lehajtható támlás kanapé is már rendelkezni szokott, a magasabb kategóriánál pedig elengedhetetlen, hacsak nem rendelkezik valami ennél is kényelmesebb kialakítással :)

 

A következő videókon megnézhetsz egy-egy kiemelős kanapét működés közben:

 

 

 

5. Az utolsó, amit egy bútorkereskedő is néz, az az ár.

De nem úgy mint gondolnád :)

 

Mivel mi rengeteg gyártó kanapéival találkozunk és az egyes gyártók különböző típusait is lehetőségünk adódik összehasonlítani, egy dolgot biztosra állíthatunk.

Mint azt Te is sejthetted, az ár és a minőség többnyire arányosak egymással. A kanapé árának jó része a felhasznált alapanyagok árától függ, amit a gyártónak is meg kell fizetnie.

Így egy kanapé kétféleképpen lehet a kategóriájához képest feltűnően olcsó:

  • Vagy még az áremelések előtt vásárolt belőle a kereskedő rengeteget, amit saját maga raktároz, így ő is kedvezőbb áron tudja adni.
  • Vagy bizony már eleve a gyártó spórolt a felhasznált alapanyagokon vagy az összeszerelés minőségén.

 

Ha szeretnéd hosszú évekig elégedetten használni kanapédat, akkor nem érdemes spórolni az árán.

Ezzel nem azt mondom, hogy csak egy drága bútor lehet jó. Olcsón is ki lehet fogni jó minőségű bútort, de a feltűnően kedvező árú termékeknél azért mindig legyél résen. Jobb rászánni a pénzt a saját kényelmedre, mint évekig bosszankodni, hogy jobbat szerettél volna.

 

kapbutor.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: kanapé kanapéválasztás
Az oldal tetejére