Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor érdemes lecserélni megszokott fekhelyünket?

2020. 03. 10. 14:03:38

A jó alvás egyik titka a megfelelő fekhely, vagyis nem mindegy, hogy milyen matracon pihen a testünk éjszakánként.

Életünknek nagyjából egyharmadát az ágyban töltjük, ezért érdemes időt és pénzt is szánni arra, hogy a megfelelő körülmények között alhassunk.

A pihentető alvás egyik feltétele pedig a kényelmes matrac. Oké, de mégis mikor érdemes lecserélni megszokott fekhelyünket? 

Talán nem mindenki tudja, de az ágyukon a matracot legalább fél évente meg kell fordítani, hogy mindkét oldalát megfelelően érje a terhelés. Persze ezzel sem lehet a végtelenségig meghosszabbítani az élettartamukat, általában 7-10 év után kezdenek teljesen elhasználódni.

Nagyon fontosak a higiéniai szempontok. Gondold csak át, mennyi verejték kerülhet a matracba mondjuk 8 év használat után, az allergia és asztma tüneteit kiváltó atkaürülék is nagymértékben halmozódhat fel, hiszen az atkák ennyi idő alatt milliószámra telepedhetnek meg benne (a magas hőfokon mosható matracvédő nagy segítség lehet a prevencióban, de tedd a szívedre a kezed, Te hetente kimosod matracvédődet?). Nem hiszem, hogy bárki szívesen belefekszik egy hatalmas atkatemetőbe.

Matracunk akkor is megérett a cserére, ha már nem támasztja ugyanúgy a gerincet, itt-ott besüpped, az alvás nem lesz annyira pihentető rajta, sőt akár a hátunk, derekunk is megfájdulhat tőle.

Michael Breu szakértő szerint gyanús lehet, ha a derék- vagy a hátfájdalom némi nyújtással, 15-30 perccel az felkelés után elmúlik.  Ha reggel úgy ébredsz fel, hogy fáj a derekad, de némi nyújtózással elmúlik 15-30 percen belül, akkor bizony ideje új matracot beszerezni.

Ha folyamatosan mocorognunk kell a kényelmes pozíciót keresve, az is intő jel, hiszen ha állandóan helyezkedünk, akkor nem lesz megfelelő sem az alvás mennyisége, sem a minősége, és ha nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni, akkor annak komoly lelki és fizikai következményei is lehetnek.

Bár erre nem mindig szívesen gondolunk, de ahogy telnek-múlnak az évek felettünk is, úgy változnak az igényeink, keményebb vagy éppenséggel kényelmesebb, lágyabb matracra vágyunk. Már csak emiatt is sort kell keríteni a váltásra.

Az az igazi, ha úgy érzed, mintha lebegnél rajta és bármilyen pozícióban jól tudsz aludni.

Matrackínálatunkat itt találod: KATT IDE!

WIL-Aloeflex matrac

(Forrás: divany.hu)

Az oldal tetejére