Közzétéve:

Így állítsd be a forgószéked

A manapság kapható ergonómikus forgószékek nagy előnye, hogy szinte teljesen testreszabhatóak. Állítható magasság, dönthető háttámla és az állítható kartámasz szinte mondhatjuk, hogy alap egy-egy forgószék esetében. Azonban nem mindegy, hogy milyen pozícióban vagy székben töltöd el a napot. Nem biztos, hogy egy drágább, felsőkategóriás szék meghozza a kívánt eredményeket és egészségesebb pozíciót biztosít, mint olcsóbb társai.

Mit tehetsz ebben az esetben? Mondunk pár ötletet, amivel magadnak az irodai munkához, és gyermekednek a tanuláshoz is kényelmesebbé teheted a megvásárolt forgószéket.

Modern, ergonómikus kialakítású forgószék, gumírozott görgőkkel
https://kapbutor.hu/termek/hal-barto-forgoszek/

A legtöbb szék esetében változtatható az ülésmagasság, bizonyos székeknél még az ülőrész dőlésszöge is. Az ülésmagasság általánosságban elmondható, hogy akkor megfelelő ha a térded 90-110°-os szöget zár be, miközben a talpad teljesen a padlón van. Fontos még, hogy a lábszárad és az ülőrész vége között legalább 5cm távolság legyen. Úgy tudod a széket megfelelően beállítani, ha felengeded a legmagasabb pozícióba, behajtod a térded a megfelelő szögben és leengeded a széket addig, amíg teljes talppal nem érinted a talajt.

A háttámla esetében már ennyire számszerűsítve nem tudjuk megmondani a beállításokat. Érdemes a támlát olyan magasságba csúsztatni, amíg megfelelően támasztja a gerincedet. Amikor napközben mégis azt érzed, hogy egyre jobban fáj a hátad, esetleg megfigyelted, hogy egyre többet előre dőlsz, az azt jelenti hogy a háttámlád nincs a megfelelő pozícióban. Ez a hátizmok elfáradásához vezet, azonban egy jól beállított széknél nem lesz szüksége a testednek plusz erőkifejtésre a tartáshoz.

Állítható háttámla, állítható kartámasz és állítható magasság. És még árban is kedvező!
https://kapbutor.hu/termek/temp-obaka-forgoszek/

A karoknak ideális esetben a lábhoz hasonlóan, könyéknél 90°-os szöget kell(ene) bezárniuk. A kartámaszt úgy teheted az ideális pozícióba, hogy ha már a háttámlát beállítottad, a karodat lógasd le, kinyújtva, majd kezd el a kartámlát felhúzni egészen addig, amíg az a könyöködet el nem éri.

Ha olyan széked van véletlenül, amibe hintamechanika is be van építve, használd ki. Az egésznapos ülés nagyon megterheli a szervezetet, és fáradttá is tesz. Ha úgy érzed hogy minden pontos beállítás ellenére is dőlsz a székben, engedd hátradőlni a támlával a gerinced 110-130°szögig is, ezzel a hátadnak is jót fogsz tenni.

Vidám, ergonómikusan fejlesztett, több ponton állítható forgószék
https://kapbutor.hu/termek/hal-kiva-gyerek-forgoszek/

A megfelelően beállított székre csak eleinte kell igazán odafigyelned, ha megszokod, utána már magadtól észre fogod venni a különbséget. A jó pozíciók beállítását az egészséged is meghálálja, aminek elsősorban hosszútávon láthatod majd előnyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük