Közzétéve:

Funkcionális konyha

Szervezd meg jól a konyhád berendezését és máris minden könnyebb lesz! Ha nem szeretsz a konyhádban időt tölteni, lehet az is az oka, hogy nincs jól berendezve, esetleg káosz van. Vizsgáld meg a problémát és pakold át! 🙂

A konyhai munka akkor lesz gyors és hatékony ha szükséges eszközök mind a lehető legjobban kézre esnek. Érdemes nem csak a munkafelületet, de a hozzátartozó tárolókat is szakszerűen megtervezni. Gondolkodj a berendezésnél az alapvető funkciók alapján!

Alakíts ki zónákat a konyhában, hogy mindent rendezetten szisztematikusan megtalálj. Ha szereted a nagyobb tereket igyekezz minél kevesebb zónát kialakítani, hogy minél nagyobb tered legyen. A konyhabútor elrendezésekor is választhatsz többféle kialakítást: lehet G alakban, csinálhatsz középre egy pultot is ha van helyed, vagy rendezheted U alakba is akár.

Praktikusság szempontjából a legjobb az a kialakítás, aminél egyszerűen elfordulva a konyhádban, a hátad mögött is munkatér áll rendelkezésre. Ide tartozik a korábban említett pult, sziget vagy a G és U alakú elrendezések is.

https://kapbutor.hu/termek/div-amanda-konyha/

Tálalás

A tálaláshoz való eszközök alatt minden olyan evőeszközt és étkészletet értünk amit ebédhez, vacsorához használsz. A tálaláshoz tartozó eszközök zónájánál érdemes azt szem előtt tartani, hogy ezeket gyakrabban használjuk, így ne felső vagy túl alsó szekrénybe tedd őket, inkább középre helyezd.

A konyhai eszközeink egy nagyobb szeletét a tálalás zónájában tároljuk, ide tartoznak a bögrék, poharak, tányérok, villák, kések, merőkanál, szalvéta, asztali fűszertató stb… Tehát jól látjuk elég széles a paletta. Ha praktikusan gondolkozunk, akkor érdemes ezeket a mosogató köré rendezni a szekrényekben és fiókokban, így mosogatás után ezt a mennyiségű készletet egyből könnyen elpakoljuk.

Élelmiszerek

Ebben a zónában olyan alapanyagokat félkész ételeket tárolsz amit hosszabb távon is használsz. Ez is egy nagy szeletet hasít ki a konyhádból, hiszen itt tárolod a kenyeret, a tartós élelmiszert, a müzlit, kekszet, lisztet, rágcsálnivalót de idetartozik a hűtőd tartalma is.

Mivel ezek alapvetően a főzés alapanyagai érdemes a tűzhely köré csoportosítani, és lehetőleg a hűtő közelébe rakni a tartós nem hűtőbe való ételeket is. Válassz lehetőség szerint variálható belső felosztású elemeket, így rendet tudsz teremteni és tartani a sok, és változatos étel között. Így elkerülheted a különböző problémákat: előbb észreveszed ha valami megromlik vagy elkerülheted a molyokat is.

https://kapbutor.hu/termek/div-antonia-konyhabutor/

Mosogatás

A vizes blokk a konyhában is fontos. A mosogató alatti helyet ritkán használjuk ki hasznosan. Itt kap helyet általában a szemetes vagy szelektív gyűjtők, táskák szatyrok, a mosogató köré tesszük a konyharuhákat, szemeteszsákot, mosogatáshoz szükséges anyagokat.

Érdemes osztott belsejű szekrényt kialakítani, így könnyen tarthatsz rendet ezek között az eszközök között.

Főzés, sütés

A főzőlap, sütő körül minden olyan készletet tárolsz amikben főzöl vagy amik kellenek a főzéshez. Fazekak, lábasok, kések, deszkák, citromfacsaró, munkagépek és ezek végtelen tárháza. Az előkszítéshez van a legnagyobb szükséged a térre. Ennél a területnél éppen ezért a legfontosabb a precíz helykihasználás és aj ól átgondolt berendezés és tárolórendszer.

Hasznos volt? Oszd meg a barátaiddal is, hátha épp konyha kialakításán gondolkoznak 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük