Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válaszd ki gyermekednek az ideális tanulóasztalt?

Lengyel Norbert
2021. 08. 09. 14:00:00
 Hogyan válaszd ki gyermekednek az ideális tanulóasztalt?

Hogyan válaszd ki gyermekednek az ideális tanulóasztalt? Összeírtuk azt az 5 hibát, amire szerintünk legjobban figyelned kell, hogy ne hozz elhamarkodott döntést!

Íróasztal vásárlásakor érdemes csekklistát készítened, hogy mik az igényeid.

Ez az 5 pont feltétlenül szerepeljen a listádon!

 

1. Méretek

A hiba: nem tisztázod a méreteket.

 

Ezt a témakört több oldalról is megközelítheted.

Egyrészt tudd, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. Mekkora asztal fér be és milyen alakúak jöhetnek szóba? Hagyományos íróasztal lesz vagy sarokba szeretnéd? Lesz-e mellette még szekrény/komód is? Próbáld meg felmérni, hogy minek mennyi helyre van szüksége az asztal körül, tud-e majd a csemetéd kényelmesen közlekedni az asztal mellett vagy folyamatosan nekimegy a sarkának, illetve oda fogsz-e Te is férni, ha segítségre van szüksége!

Másik szempont a méretnél, hogy mekkora asztal kell hozzá, hogy kényelmesen tanulni tudjon? Alsóban még elég lehet egy kisebb tanulóasztal is, amin egy könyv és egy füzet elfér, de ha nem egy-két évre tervezel, akkor érdemes egyből nagyobb íróasztallal kezdeni vagy akár számítógépasztallal. Itt rögtön érdemes átgondolni, hogy később laptoppal, tablettel vagy asztali PC-vel fogja használni az asztalt a kisfiad vagy kislányod és ennek megfelelő polcokkal és fiókokkal ellátott íróasztalt választani.

Ideális íróasztal, elég nagy a beülő és van tároló is, viszont sok helyet foglal:

 

2. Fiókok és polcok

A hiba: Nem számolsz vele, hogy szükség lesz rá vagy nem számolsz vele, hogy útban lesz.

 

Igen, itt két dolgot is elhibázhatsz.

Az egyik, hogy nem számolsz vele, hogy szükség lehet tárolókra és a legegyszerűbb, legolcsóbb asztalt választod, hogy aztán később vásárolnod kelljen hozzá fiókos szekrényt vagy komódot, mert nem férnek el a tanszerek és az egyéb tanuláshoz szükséges holmi. Érdemes zárt tárolót választanod, hogy ne feltétlen kelljen mindennek szem előtt maradnia.

A másik, hogy fiókos vagy polcos tanulóasztalt választasz, de a valamelyik belelóg az asztal beülőjébe és ahogy nő a gyerkőc, hosszútávon kényelmetlenné válik. Válassz olyan íróasztalt, ahol a szekrény vagy fiók a beülőtől független, földig érő rész a polc pedig combmagasság felett van!

Nincs zárt fiók vagy szekrény, minden szem előtt van:

 

3. A beülő rész

A hiba: Nem elég tágas.

 

Nem érdemes kicentizni a beülő részt. A csemetédnek is kell a hely, hogy kényelmesen odaférjen az asztal fölé, illetve a széknek is kell a hely, ha éppen nincs használva az asztal, hogy helyet tudjon vele spórolni. 

Szintén probléma lehet, ha a kihúzható polctól (billentyűzettartó) vagy egy fix nyitott fióktól nem lehet elég magasra emelni a széket ahhoz, hogy kényelmesen felérje az asztalt. Végeredményben legyen az asztal beülő része a lehető legtágasabb és az asztallap alatt ne legyenek útban asztalelemek.

Térdnél a polc útban van és a fix szék kényelmetlen ehhez az asztalhoz:

 

4. A szék

A hiba: Nem állítható.

 

Bizony, bár íróasztal vásárlásról szól a blogcikk, az íróasztal vásárlásával elválaszthatatlanul összefügg a hozzá passzoló szék kiválasztása.

A fix szék a lehető legrosszabb választás. Mozgatni is bonyodalmas, a padlót is koptatja miközben ki-be csúszkál vele a gyerkőc és nem fogja tudni az asztalhoz és az éppen aktuális magasságához állítani. Márpedig a nőni fog, megállás nélkül. Így vagy görnyedni fog az asztal fölött vagy fel sem fogja érni. Ahhoz, hogy megfelelően tudjon tanulni jól is kell éreznie magát az íróasztalnál, ehhez járulhatsz hozzá a megfelelő szék és asztal kiválasztásával.

Ezzel a székkel lehetetlen ezt az asztalt kényelmesen használni:

 

Egy jobb megoldás az olyan forgószék, aminek a magasságát már állítani lehet. Ezt még mindig nem fogja tudni teljesen testre szabni, de legalább már be tudja állítani a megfelelő magasságot. Fontos, hogy ha olyan magasra kell emelnie a forgószéket, hogy a talpai már nem érik a talajt, akkor érdemes egy lábtartót is beszerezni vagy a rendelkezésre álló bútorokból/sámlikból befogni egy megfelelő magasságút erre a célra.

A tökéletes választás pedig egy olyan forgószék, aminek nem csak a magasságát, hanem a támla dőlésszögét és a karfák magasságát is állítani tudod. Ezek kellenek ahhoz, hogy a kisfiad vagy kislányod ergonomikusan tudjon ülni a tanulóasztalnál.

Ideális kisebb méretű íróasztal:

 

5. Az ár

A hiba: A legolcsóbbat veszed.

 

Természetesen meg kell próbálni a kiszemelt asztalt a legjobb áron megvenni, de két dologra azért figyelj!

Az egyik, hogy a feltűnően olcsó dolgoknál többnyire valamin megspórolják azt, amennyivel olcsóbban tudják adni. Ez bizony általában az alapanyag. Vagy olyan vékony bútorlapokból van az asztal, hogy alig marad egyben. Vagy hiányzik belőle egy merevítés, ami az asztal stabilitását adta volna. Esetleg a fiókok vannak silány minőségű görgőkkel szerelve. Próbálj annyit rászánni az íróasztalra, amennyibe éppen átlagosan egy íróasztal kerül, ha sokkal olcsóbban veszed, akkor valamivel elégedetlen leszel. Ez persze nem igaz egy-egy komolyabb akcióra, ahol a valóban minőségi és drágább tanulóasztalt kaphatod meg sokkal kedvezőbb áron.

A másik amivel számolj, hogy a drágább bútornál milyen szolgáltatásokat nyújt az adott áruház. Lehet, hogy egy-két ezer forinttal fizetsz többet, de mellé több év extra garanciát kapsz, ami hosszú távon megtérül egy esetleges garanciális problémánál. Ha mondjuk a gyártó eleve 5 év garanciát ad mindenre, akkor feltételezheted, hogy olyan minőségben gyártja a bútorait, hogy ez neki is megérje. Egy áruház extra szolgáltatása lehet az ingyenes szállítás és a visszavásárlási garancia is, szóval ne csak a bútor árát nézd, hanem azt is, hogy mit kapsz még mellé szolgáltatásként.

 

Ez lett volna az 5 hiba, amit elkövethetsz íróasztal vásárlásánál.

Reméljük tudtunk segíteni, hogy felkészülten válassz.

 

Ha íróasztalt, tanulóasztalt vagy számítógépasztalt keresel, nézz körbe bátran íróasztal kínálatunkban!

Az oldal tetejére